Младият  адвокат Борис Харизанов от Петрич е единственият българин, който сезира

...
Младият  адвокат Борис Харизанов от Петрич е единственият българин, който сезира
Коментари Харесай

20 месеца след най-продължителната блокада на граничния пункт Кулата-Промахон“ започна наказателно дело по казуса в Серес

Младият  адвокат  Борис Харизанов от Петрич е единственият българин, който сезира гръцките управляващи за нарушените му права като жител на Европейски Съюз по време на блокадата на границата от гръцките фермери през зимата на 2016 година. Преди дни той участва на  старта на наказателното дело в съда в Серес, където обвинените земеделци се държали нападателно и  го заплашвали с физическа разпра.  
 

Още през февруари предходната година той сезира прокуратурата в Серес.  Резултатът- формирано е наказателно дело против съответни лица.  На старта на делото участва и адв. Харизанов, който изясни:  

На процедура прокуратурата е основното настоящо лице на този стадий.  Аз съм свикан в качеството на очевидец, като в наказателния развой, по този начин както и българското право разрешава, мога да бъда конституиран като частен обвинител, а към този момент на по-късен,ако вероятно се търсят някакви искания за неимуществени вреди или имуществени такива, имам право да заведа гражданско дело против обвинените.

На процедура след подаването на жалбата ми през февруари 2016-та година евентуално е имало осъществени арести в идващите дни и незнайните причинители са били открити и са били повдигнати обвинявания против тях.  30 души са тези, на които са с повдигнати обвинявания и бяха призовани от съда.

В съда упрекнатите фермери бяха нападателни, само че за благополучие в залата участваха и полицейски чиновници, които охраняваха и следяха за реда и спокойствието, сподели още юрист Харизонов и добави: 

Подаването на жалбата имаше една съществена и единствена цел  - тя беше възобновяване на публичния ред и успокоение и безпрепятственото прекосяване през българо-гръцката граница. Факт е,  че досега има повдигнати обвинявания, което ме навежда на мисълта, че прокуратурата ще докара делото до край и допускам, че ще отбрани обвиняването си, тъй като обстоятелствата и събитията са очевидни  - с голям брой очевидци, с видео документални доказателства. Така че мисля, че няма да е доста сложна задача за прокуратурата да потвърди обвиняването.  Ще изчакам да видя наказателното произвеждане с какъв излаз ще приключи, след което имам намерение да предяви цивилен иск в размер на 50 евро, с което, несъмнено, няма да покрия претърпените вреди, само че аз съм на мнение, че в една правова страна всеки един жител би трябвало да отговаря  (и като пълновръстен и работоспособен такъв) за своите дейности или бездействия и нарушавайки закона, да понесе своята отговорност, разяснява още Борис Харизанов. Целия диалог на кореспондента на БНР в района на Благоевград Кети Тренчева чуйте от звуковия файл. 

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР